zondag 22 maart 2009

Samen sta je sterk?

Mensen die met anderen in een huis wonen, hebben vaak de neiging om die anderen de schuld te geven van de rommel: zij willen niet!
Mensen die alleen wonen geven juist weer aan dat ze geen reden hebben om op te ruimen: er is immers niemand die ze er op aanspreekt.

De waarheid is natuurlijk dat beide situaties voor- en nadelen hebben, zoals meestal. En dat je eigenlijk alleen jezelf kunt aanspreken als je niet opruimt. Het voordeel van alleen wonen is dat er ook niemand is die je spullen verplaatst. Het voordeel van met anderen wonen is dat je ze in kunt schakelen bij het opruimen. Dat is niet altijd makkelijk, maar ga er niet op voorhand van uit dat ze niet willen, zelfs als ze zeggen dat ze geen probleem zien.

Het zou kunnen dat ze best willen helpen als je aangeeft wat voor jou het probleem is. Of dat ze het probleem niet zien, omdat jij het altijd voor ze oplost. Als jij altijd degene bent die de vaatwasser in- en uitruimt, dan is dat voor je partner en je kinderen inderdaad geen probleem. En misschien hebben ze niet eens in de gaten dat jij het altijd doet.

Het helpt als je ze het voordeel van de twijfel geeft. Samenwerking heeft meer kans als je je coöperatief blijft opstellen, ook als de ander het laat afweten. Dat leidt tot meer vertrouwen, meer positieve gevoelens en meer samenwerkinggerichtheid. Dat is onlangs weer aangetoond (zie de column van Roos Vonk in Intermediair van 12 maart 2009 http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1798451)

Natuurlijk is het ook niet gek om aan te geven hoe het voor jou is, wees duidelijk, geef geen hints en ga zeker niet zitten mokken. Praat er gewoon eens over. Stel een familieberaad in over de taken in huis. Misschien vinden je huisgenoten hun taken niet leuk, maar willen ze wel iets anders doen. Geef aan waarom het voor jou belangrijk is dat ze meehelpen en dat je graag iets over wilt dragen.

En als ze dan beloven iets te doen, laat ze het dan ook vooral op hun eigen manier en hun eigen moment doen. Niets is zo demotiverend voor je partner of kind als jij dan toch nog die vaatwasser opnieuw gaat laden, omdat je vindt dat er dan meer in kan. Dat komt de samenwerking natuurlijk niet ten goede.

En als het goed gaat en jullie werken goed samen om het huis gezellig en schoon te houden, dan is een feestje natuurlijk op zijn plaats: ga samen iets leuks doen, op de goede samenwerking.

Geen opmerkingen: