zaterdag 6 december 2008

Alles tegen de onrust

Voedingsdeskundige Meijke van Herwijnen schreef een boek over het verband tussen eten en onrust. Haar opvattingen over de oorzaken van te veel eten komen erg overeen met mijn opvattingen over (te) veel spullen verzamelen. Dat kan ook wel kloppen, want zoals Van Herwijnen zegt: ‘De één kiest eten als uitweg voor zijn onrust en wordt dik. Een ander kiest werken en wordt niet dikker, maar reageert eigenlijk op dezelfde manier.’ En weer een ander kiest spullen verzamelen of kopen, zou ik daar aan toe willen voegen.

Een mens is altijd bezig om pijn te vermijden en genot te vinden. En in onze maatschappij is het heel makkelijk om korte termijn bevrediging te vinden in eten of nieuwe schoenen. Je probeert daarmee pijn, onrust te dempen. Maar die onrust heeft natuurlijk niets te maken met die chocolade of met die schoenen. Die wordt door iets anders veroorzaakt.

De truc is om je daarvan bewust te worden en de onrust te voelen zonder meteen naar de korte termijnoplossing te grijpen. Want die korte termijnoplossing geeft ook alleen maar korte termijn bevrediging. En daarna steekt dezelfde onrust weer de kop op. Van Herwijnen: ‘Daarnaast zullen er altijd momenten zijn dat je ergens van ‘baalt’. Dat vervelende, ongemakkelijke gevoel. Op die momenten gaat je systeem uitvluchten verzinnen. Maar wat als je dat allemaal nou eens niet deed? Als je nou ‘ns gewoon op de bank ging zitten? Niet naar de koelkast? Dan misschien een kop thee zetten. Niet? Dan de afstandsbediening van de tv pakken. Ook niet? Dan de krant pakken, muziek op zetten of een boodschappenlijstje maken. Ook niet? Als je al je vluchtwegen hebt gelaten voor wat ze zijn, dan zit je op een gegeven moment midden in je onrust. Probeer nieuwsgierig te zijn naar wat er dan gaat komen. Uiteindelijk blijft er dan een gevoel over: je bent gewoon boos, gewoon verdrietig, bang of teleurgesteld. En het mooie is: het is maar een gevoel. Je hoeft er niets mee te doen. En na een tijdje trekt het weg. Je hebt het overleefd, zonder hulpmiddelen. Helemaal zelf. Dat geeft zelfvertrouwen.’

Lees het hele interview met Meijke van Herwijnen op
www.simplifylife.nl. Haar boek heet Onrust en eten.

Geen opmerkingen: