zondag 14 december 2008

Goede voornemens: introductie

Voordat u begint met nadenken over goede voornemens is het goed om even terug te kijken op het afgelopen jaar. In december gebeurt dat altijd wel een beetje vanzelf. Door de feestdagen en de donkerte kom ik altijd al in een nadenkende stemming.

In deze periode vierden de Germanen de winterzonnewende. Op 21 december is het de kortste dag van het jaar, daarna neemt het licht weer toe, richting de lente. De periode van de zonnewende was daarom een periode van overdenking. De zon werkte niet en daarom de mensen ook niet. De Katholieke kerk heeft dit overgenomen in de vorm van de Advent.

Wat uw levensovertuiging ook is, het is een mooi gebruik om deze eindejaarsperiode te gebruiken om de dingen te overdenken.
Wat is er gebeurd in uw eigen leven en in uw gezin en familie? Zelf maak ik sinds een paar jaar een lijst met successen. Ik begin met minstens 25, maar als ik eenmaal in de stemming ben kom ik vaak wel tot 50 of meer.

Denk aan gebeurtenissen op het werk, in uw sociale leven, gezinsleven en voor u persoonlijk. Denk aan projecten die u hebt afgerond, een nieuwe cursus die u heeft gedaan, een kind dat heeft leren lopen, het vrijwilligerswerk dat u doet. Maar het kan ook zijn dat u uw relatie goed hebt onderhouden of elke week bloemen voor uzelf of uw partner hebt gekocht, uw huis goed hebt onderhouden of uzelf regelmatig een massage hebt gegund.

Het voordeel van deze lijst is dat u kijkt naar wat er goed is gegaan. Veel mensen hebben eerder de neiging om te kijken wat er allemaal niet gelukt is, maar daar wordt je niet vrolijk van. Het geeft een enorm goed gevoel om te kijken naar wat er wel is gelukt. Zo creƫert u ook een positief uitgangspunt voor nieuwe goede voornemens. U heeft al een lijst bij de hand van dingen die gelukt zijn.

Geen opmerkingen: