woensdag 31 december 2008

Goede voornemens les 6: samenvatting of: als je verder niets wil lezen, lees dan dit

Misschien vond je de verhalen over dromen en verlangens allemaal veel te ver gezocht en wil je ‘gewoon’ je huis opruimen. Maar je hebt je dat al zo vaak voorgenomen. Hoe zorg je dan dat je het nu wel voor elkaar krijgt?

Hiervoor de volgende tips:

1. Doe het gewoon, zoals hierboven al staat. Hou op met denken en ga aan het werk.

2. Deel het project op in stappen. Je huis opruimen wordt: de woonkamer opruimen, de zolder opruimen, de studeerkamer opruimen. De woonkamer opruimen wordt: de stapels kranten opruimen, de tijdschriften opruimen, de stapels post sorteren, video en dvd sorteren en opbergen, etc. Maak een plan met stappen die per stap niet meer dan een uur in beslag nemen. Doe dit in het begin voor 1 kamer, anders wordt het veel te groot. De rest hoef je nu nog niet te doen. Alleen die ene kamer.

3. Maak tijd voor het project. Bedenk wanneer je een uur gaat besteden aan organiseren, het mag ook een half uur of een kwartier zijn. Zet het in je agenda, minstens een keer per week. Kies een moment dat je veel energie hebt.

4. Schrijf of tik de tijden in je plan, bij elke stap de tijd en datum. Print je plan uit en hang het aan de muur.

5. Vertel je voornemen aan iemand, je partner of een goede vriend(in). Zorg dat die persoon je aan je voornemen houdt.

6. Geef jezelf na de eerste week een beloning. En weer na de eerste maand of als je eerste grote project (kamer) is afgerond.

Kortom: maak concreet wat je precies gaat doen, wanneer je dat gaat doen en wat je doel is.

Opruimen is een gewoonte, niet opruimen is ook een gewoonte en die leer je alleen maar af door bewust elke keer wel op te gaan ruimen. Ook als je geen zin hebt of vindt dat je geen tijd hebt. Net zolang tot je er niet meer bij nadenkt. In het begin kost dat moeite, maar na een tijdje denk je er niet meer bij na. Ook heel belangrijk: hou er rekening mee dat het na een tijdje mis gaat. Je hebt geen zin meer of je slaat een paar keer over. Accepteer dat en ga gewoon verder.

Geen opmerkingen: