zaterdag 27 december 2008

Goede voornemens les 3: hoe ging het afgelopen jaar?

Welke voornemens had je aan het begin van 2008 en welke heb je daarvan uitgevoerd? Als je bepaalde voornemens niet hebt gerealiseerd, kun je dan aangeven waarom niet? Probeer hier positief mee om te gaan, dus zeg niet dat je niet gesport hebt omdat je nu eenmaal lui bent. Misschien heb je niet de juiste sport gekozen of misschien wil je liever op een andere manier bewegen, bijvoorbeeld door in het dagelijks leven meer te wandelen of te fietsen.

Goede voornemens hebben de meeste kans van slagen als je ze voor het eerst hebt. Vorig jaar onderzocht Roos Vonk 2200 mensen en zij concludeert dat veel mensen last hebben van het ‘valse hoop syndroom’. Mensen nemen zich elk jaar hetzelfde voor, maar weten van binnen eigenlijk al dat het niet gaat lukken. (bron: nu.nl, 4 januari 2008).

Heb je ook van die voornemens? Is het afvallen of stoppen met roken? Meer bewegen? Opruimen? Ga na of het dingen zijn die je echt wilt doen. Of is het meer voor de vorm dat je je dit voorneemt? Wees dan eerlijk tegen jezelf en kies een ander voornemen. Of neem je gewoon niets voor, dat kan natuurlijk ook.

Als het iets is wat je wel wilt, dan helpt het misschien om het voornemen opnieuw te formuleren. Het werkt namelijk beter als je je voorneemt om iets wel te doen, dan om iets niet te doen. Dus afvallen is negatief en werkt minder goed, maar gezond eten zou wel kunnen werken.

Als opruimen je voornemen is, vraag je dan af of dat iets positiefs is voor jou. Veel mensen in mijn workshops vinden het opruimen zelf niet leuk, maar wel het resultaat. Dus wat is het resultaat voor jou? Wat wil je bereiken met opruimen? Een gezellig huis? Andere mensen kunnen ontvangen? Thuis meer rust vinden?

Geen opmerkingen: