zaterdag 26 januari 2008

Blauwe maandag

Afgelopen maandag zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn, zo hebben onderzoekers uitgerekend. Het is een maandag en dan zijn veel mensen al niet zo vrolijk, met de hele werkweek nog voor zich. Het was donker en somber weer. We hebben net ontdekt dat ons salaris niet meevalt en we moeten bovendien toegeven dat onze goede voornemens weer op niks zijn uitgelopen. Al met al genoeg om in een lichte depressie te raken.

Dan is het nu in elk geval fijn om te beseffen dat we die blauwe maandag voorlopig weer achter de rug hebben. Daar kikker je van op, zo'n gedachte.

En wat betreft goede voornemens: geef het nog niet op!
In de eerste plaats kun je altijd weer opnieuw goede voornemens maken, laat dat niet afhangen van een toevallige datum als 1 januari.

En in de tweede plaats kun je ook eens anders kijken naar goede voornemens: zie het als doelen. En in elk bedrijf weet je: je jaarplan wordt toch niet gerealiseerd. Maar het is wel nuttig om een plan te hebben. Een plan geeft richting aan je handelen, maakt het makkelijker om te kiezen en prioriteiten te stellen. Gedurende het jaar gebeuren er allerlei dingen en daarom stel je je plan bij en kom je uiteindelijk ergens anders uit dan in je plan stond. Maar daarmee is je plan nog niet waardeloos.

Kijk eens op dezelfde manier aan tegen goede voornemens: het is een soort jaarplan. Je stelt het bij, je komt onverwachte dingen tegen. Maar het is wel handig om een soort van kader te hebben. Op die manier hoef je niet zoveel op te hangen aan het realiseren van je goede voornemens. En is het dus ook niet iets om depressief van te worden.

Geen opmerkingen: