zondag 13 januari 2008

Mailstress

Ik lees in de krant (NRC, 12 januari 2008) dat de gemiddelde kantoormedewerker 49 minuten per dag aan e-mail besteed (hoe meten ze dat zo precies?). Voor managers kan dat wel vier uur per dag zijn. Vier uur! Dat is ongeveer je halve dag. Je kunt natuurlijk aanvoeren dat e-mail communicatie is en dat communiceren een belangrijke taak is van een manager, maar toch, vier uur is erg veel.

Het artikel gaat er ook over dat we vaak andere communicatiemiddelen vergeten en dat het vaak beter is om iemand even te bellen of even langs te lopen. Natuurlijk weten we dat allemaal, maar iedereen verstuurd wel eens een mail, waarvan je later denkt: dat had ik beter niet kunnen doen. Misverstanden zijn nou eenmaal snel geboren als je geen intonatie kunt toevoegen of als je niet kunt zien dat de ander negatief reageert. In een gesprek kun je dan meteen je uitspraak nuanceren. Via de mail heb je al snel ruzie.

Ook blijkt het dat je concentratie enorm wordt verstoord door telefoon, sms en mail. Dat kan wel 10 punten schelen in je IQ. En dat komt er op neer dat je helderder bent nadat je een joint hebt gerookt als wanneer je wordt afgeleid door allerlei berichten. We lijken desondanks verslaafd aan het checken van e-mail. Je doet dat veel vaker dan je denkt. Mensen die zeggen het elk kwartier te doen, kijken wel 30 tot 40 keer per uur in hun mailbox. Dat is dus elke anderhalve minuut. Hoe kom je dan nog aan werken toe? Geen wonder dat we er stress door krijgen. Ik doe het zelf ook, 's avonds nog even snel kijken of 's ochtends vroeg. En meerdere mailboxen, ook nog. Gek, hoe snel zoiets voelt als onmisbaar. Hoe lang mailen we nou helemaal? Maximaal een jaar of 15, denk ik.

In een volgend bericht wat je er aan kunt doen.

Geen opmerkingen: